MIFID II

Verbeterde transparantie, bescherming van de belegger en risicovermindering

MiFID II was oorspronkelijk bedoeld als een herziening van MiFID I. Maar toen de financiële crisis losbarstte in 2008 werd duidelijk dat een herziening niet zou volstaan. Met MiFID II wil de Europese wetgever de financiële sector door de hele waardeketen heen volledig herinrichten, vanaf de transacties tot aan bewaring. Verbeterde transparantie, bescherming van de belegger en risicovermindering zijn de belangrijkste doelstellingen van MiFID II.

De belangrijkste wijzigingen binnen MiFID II zijn:

I. Betere bescherming van de belegger door middel van:

  • Best Execution

De financiële crisis heeft iedereen geraakt. Veel beleggers hebben geld verloren omdat zij niet waren geïnformeerd over of zich niet bewust waren van de risico’s en gevolgen van risicovol beleggen. Daarom ligt er nu grote nadruk op bescherming van de belegger. Transparantie is een belangrijke stap bij het verstrekken van de benodigde informatie aan beleggers. Daarnaast moeten beleggers erop kunnen vertrouwen dat hun dienstverlener hun de best mogelijke dienst verleent. De Europese wetgever heeft daarom de regels rondom best execution aangescherpt. Op grond van MiFID I moesten alle redelijke inspanningen worden geleverd om best execution te bieden. MiFID II vereist nu dat aan alle stappen toereikend wordt voldaan. Dit maakt een wereld van verschil: het biedt beleggers de garantie dat ze best execution krijgen.

  • Transparantie en rapportage vóór en na de transactie

De regels voor transparantie en rapportage vóór en na de transactie leiden ertoe dat er een gigantische hoeveelheid gegevens beschikbaar komt voor het publiek en de toezichthouder. Rapportage vóór de transactie is nu de verantwoordelijkheid van handelsplatformen en beleggingsondernemingen met systematische interne afhandeling (SI’s). Rapportage na de transactie kan ook worden gedaan door de plaats van uitvoering, maar blijft de verantwoordelijkheid van de beleggingsonderneming. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen rapportage aan de toezichthouder door middel van het Approved Reporting Mechanism (ARM) en rapporteren aan de ”markt” via het Approved Publication Arrangement (APA).

  • Analyse van transactiekosten
  • Onafhankelijk beleggingsadvies
  • Vastlegging voice trading en elektronisch handelen
  • Ervaren medewerkers
  • Geschiktheidstoets (niet van toepassing voor AFS)
  • Product governance[2](niet van toepassing voor AFS)

II. De Organized Trading Facility (OTF)

MiFID II introduceert een nieuw handelsplatform: de Organized Trading Facility (OTF). Een OTF is een multilateraal systeem, net zoals een gereguleerde markt of MTF. Op een OTF-platform kan een derde partij die belangen in obligaties, gestructureerde financiële producten, emissierechten of derivaten koopt of verkoopt, zodanige interactie binnen het systeem aangaan dat er een overeenkomst uit voortkomt. Het grootste verschil is dat de marktbeheerder van een OTF discretie kan toepassen bij de matchingmethode.

III. Directe markttoegang (DMA) en computergestuurd beleggen

IV. Beleid van een derde land(niet van toepassing voor AFS)

contact gegevens

Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
T: 020 5707200
F: 020 5707299
info@afsgroup.nl

Email Call