Rol als broker

Financiële instellingen, bedrijven en (semi-)overheidsinstellingen kunnen kiezen uit een breed aanbod aan financiële instrumenten op de beurs en op OTC-markten (over-the-counter) en moeten manieren vinden voor het verkrijgen van informatie, liquiditeit en anonimiteit voor hun handels- en hedgingactiviteiten.

Hierdoor ontstond er een behoefte aan een onafhankelijke partij die als intermediair optreedt om transacties te regelen tussen kopers en verkopers: de broker.

Zoals hierboven aangegeven, is de broker volledig onafhankelijk en is hij zowel op beurzen als op OTC-markten actief. De broker voorziet potentiële kopers en verkopers in deze markten van de informatie die zij nodig hebben om hun transacties uit te voeren. De brokerage firma draagt er zorg voor dat de klant de beste prijs krijgt die in de markt beschikbaar is. De broker kan dankzij realtime marktkennis kleur geven aan de transacties van de klant.

Aangezien de markten zich ontwikkelen nu nieuwe producten en elektronische handelssystemen beschikbaar komen, volgen brokers de behoeften van hun klanten nauwlettend en voorzien zij hen van alle benodigde informatie en middelen om transacties op een tijdige en efficiënte manier uit te voeren. Door deze dienstverlening heeft de broker een vaste rol gekregen op de zakelijke financiële markten wereldwijd.