Geschiedenis

AFS Group is een Europese broker met vestigingen in 4 landen. De geschiedenis van AFS Group gaat bijna 170 jaar terug, en een aantal van de bekendste namen uit de geschiedenis van de Nederlandse brokerage zijn eraan verbonden.

1851 – 1990  Troost, Herckenrath & Ten Kate
De oorsprong van de AFS Group ligt in 1851 toen 3 ondernemers uit de financiële wereld Troost, Herckenrath & Ten Kate oprichtten. Bijna 140 jaar lang opereerde deze firma als specialist in Nederlandse kredieten in guldens op de geld- en kapitaalmarkten.

1990 – 1999  AOT
In 1990 werd Troost, Herckenrath & Ten Kate overgenomen door Amsterdam Option Traders (AOT). AOT werd in 1980 opgericht en ging in 1985 naar de beurs. AOT was een internationale handelsfirma gespecialiseerd in de aandelen- en aandelenderivatenhandel. Troost, Herckenrath & Ten Kate werd de basis voor AOT Money Brokers. In 10 jaar tijd werd de Money Market Department van AOT de grootste money broker van Nederland.

1984 – 1999  Schamhart Independent Floor Broker Services & AFS
De European Options Exchange (EOE) werd in 1978 in Amsterdam opgericht als een futures- en optiebeurs. In 1983 werd gestart met een aandelenmarktindex, de EOE-index. In 1984 opende Schamhart Independent Floor Broker Services haar deuren om niet-leden toegang te kunnen geven tot de beurs. Schamhart was een van de eerste brokers die op de vloer actief waren. In 1994 zette Schamhart een aparte entiteit op onder de naam AFS als een onafhankelijke interdealer broker in aandelen en obligaties.

2000 AFS Group
In 2000 fuseerden de 4 entiteiten onder de nieuwe naam AFS Group: AFS B.V., de broker in aandelenderivaten Schamhart Independent Floorbroker Services B.V., de Money Market department van AOT en de commodity broker en asset manager Maas & Daemen B.V.

2000 – 2010
In de eerste paar jaar van het nieuwe millennium richtte de AFS Group zich op de verdere uitbreiding van haar diensten. In 2001 werd het kantoor in Londen geopend om ook AFS-klanten in Groot-Brittannië van dienst te kunnen zijn.

2011 – heden
Met ingang van 1 januari 2011 (na de afscheiding van de Asset Management Department in 2010) werd de AFS Group overgenomen door het huidige management. Met deze overname werd de onafhankelijkheid van de AFS Group verder versterkt.

In december 2012 nam de AFS Group IWB over; de gerenommeerde broker in aandelenderivaten. IWB is in 1997 opgericht en was met haar vestiging in Zürich de grootste broker in aandelenderivaten in de Benelux. Met deze fusie kon de AFS Group haar diensten op het gebied van aandelenderivaten verder uitbouwen en werd zij een top-5 speler op de Europese aandelenderivatenmarkt.

Medio 2013 nam de AFS Group energy broker Neutralco over en ging AFS Energy van start.

In april 2015 opende AFS haar 4e kantoor in Frankfurt.

Toekomst
AFS heeft haar positie als stabiele onafhankelijke financiële broker versterkt. Voor de nabije toekomst heeft AFS de ambitie om haar activiteiten verder uit te breiden binnen Europa en Azië.